Skip Navigation LinksНасловна Активности

Активности 


Успешен билатерален состанок со ЕК за Поглавје 18 – Статистика
четврток, 17 ноември 2022

 

Во  Државниот завод за статистика денес се состана работната делегација која во претходните два дена учествуваше на билатералниот состанок со ЕК во Луксембург и каде што реферираше за усогласеноста на Националниот статистички систем на Република Северна Македонија со европското законодавство во областа на статистиката, односно за Поглавје 18.

Општ заклучок е дека билатералниот состанок помина извонредно успешно, за што директорот на ДЗС, г. Апостол Симовски, им честиташе на сите учесници во работната група за вложениот труд и за извонредната презентација на состојбите:

  • Ми претставува огромно задоволство што бев дел од оваа работна група и што пред Европската комисија покажавме дека Националниот статистички систем на Република Северна Македонија, предводен од Државниот завод за статистика, е добро организиран, со јасна визија за сопствената улога во процесот на преговарање и е во тек со најновите достигнување на Европскиот статистички систем, континуирано ги следи сите новитети во законодавството и се труди, во рамките на своите капацитети, да ги задоволи сите барања подеднакво како и земјите членки – истакна директорот Симовски.

На состанокот беше истакнато дека сега претстои огромна работа за сите вклучени во ова Поглавје, а која се однесува на подготовка на прецизен акциски план и рокови за извршување на планираните активности што ќе претставува еден вид национален бенчмарк за што сите ќе треба да вложат максимални напори за целосно остварување.
© Државен завод за статистика