Skip Navigation LinksНасловна Активности

Активности 


1 јуни – Ден на македонската статистика. Државниот завод за статистика одбележува 77 години постоење
вторник, 31 мај 2022

 

Националниот статистички систем во Република Северна Македонија и Државниот завод за статистика како негов координатор ја одбележуваат 77-годишнината од своето постоење.

Во рамките на одбележувањето на овој значаен датум, на 1 јуни ќе биде објавен нов сет на податоци  од Пописот 2021 – податоци за образовните карактеристики на резидентното население во Република Северна Македонија, како и податоци за неговата економска активност. Во овој сет на податоци ќе бидат објавени и податоците за попреченоста на населението. Податоците ќе бидат достапни во Макстат базата (линк).

Како дел од одбележувањето на Денот на македонската статистика, на 1 јуни во 12 часот,  во Домот на Армијата ќе биде отворена изложба на слики од уметникот Живко  Поповски - Цветин кои тој му ги подари на Заводот пред две години – по повод 75-годишниот јубилеј, но кои поради пандемијата не можеа да бидат изложени за пошироката јавност. На настанот ќе се обрати и директорот на ДЗС, г. Апостол Симовски.
© Државен завод за статистика