Skip Navigation LinksНасловна За Државниот завод за статистика
Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


 

Основни принципи на официјалната статистика на Обединетите нации

 

На 29 јануари 2014 година, Генералното собрание на Обединетите нации ја одобри Предлoг-резолуцијата A/68/L.36 насловена Основни принципи на официјалната статистика онака како што тие беа првично усвоени од страна на Статистичката комисија пред 20 години, во април 1994 година. Принципите беа потврдени од страна на Статистичката комисија со нова преамбула во март 2013 година, а потоа и одобрени од страна на Економскиот и социјалниот совет на 24 јули 2013 година (Резолуција 2013/21). Со одобрувањето од страна на Генералното собрание на Обединетите нации, Основните принципи за првпат добиваат толку високо признание на глобално политичко ниво.

 

Преамбула 2013

Преамбула 1994-2013


     

© Државен завод за статистика