+A   |  -A
ппп: 5961 | ввв: 247780
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Бруто-домашен производ

Бруто-домашен производ на Република Македонија во 2016 година
-претходни податоци-


петок, 29 септември 2017


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, добиени од годишните сметки на деловните
субјекти и други извори, бруто-домашниот производ во 2016 година изнесува 598 881 милиони денари и во
однос на 2015 година е номинално зголемен за 7.1%. Реалната стапка на раст на БДП во 2016, во однос на 2015
година, изнесува 2.9%.


Најголемо учество на додадената вредност во структурата на БДП во 2016 година имаат секторите: (Е, Ж и З)
Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање;
Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (18.7%).


Финалната потрошувачка во 2016 година, во однос на 2015 година, номинално расте за 2.6%, а во структурата
на БДП учествува со 82.1%.


Учеството на извозот на стоки и на услуги во структурата на БДП во 2016 година изнесува 50.0%.
Номиналниот пораст на вредноста на инвестициите во основни средства во 2016, во однос на 2015 година,
изнесува 7.7%.


Во техничката структурата на инвестициите во основни средства, градежните работи учествуваат со 62.7%,
машините и опремата со 30.1%, а останатите инвестиции со 7.2%.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика