Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              

Соопштението е од областа: Деловни субјекти

Демографија на претпријатијата, 2021 година

понеделник, 26 јуни 2023


Новосоздадени претпријатија во 2021 година

Во 2021 година биле регистрирани 5 960 новосоздадени претпријатија, што претставува 9.1 % од вкупно активните пазарно ориентирани претпријатија, чија главна дејност според Националната класификација на дејностите – НКД, рев. 2., припаѓа во секторите на дејности од Б до О1) . Во однос на 2020 година, забележано е зголемување на бројот на новосоздадените претпријатија за 15.9% %, и тоа најмногу во секторите Трговија, Градежништво, Транспорт и складирање, Информации и комуникации, Преработувачка индустрија, како и Објекти за сместување и исхрана.

Најголемиот дел од новосоздадените претпријатија (76.4 %) припаѓаат на услужните дејности, во чии рамки најмногу се од секторот Трговија на големо и мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (1 782), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (669) и Стручни, научни и технички дејности (623). 12.5 % од новосоздадените претпријатија припаѓаат на секторот Индустрија, а на секторот Градежништво 11.1 %.

Новосоздадените претпријатија вработиле 11 991 лице, што претставува зголемување за 21.5 % во однос на претходната година. Без вработени биле 16.8 % од новосоздадените претпријатија, 77.6 % вработиле 1-4 лица, додека 3.6 % вработиле од 5 до 9 лица.

Податоците за структурата на новосоздадените претпријатија според правната форма покажуваат дека најголемо учество имаат претпријатијата категоризирани во групата Друштва со ограничена одговорност и акционерски друштва (85.4 %).

Згаснати претпријатија во 2020 година, претходни податоци

Од вкупниот број активни претпријатија, во 2020 година згаснале 8.2 %, односно 5 382.

Гледано по сектори на дејност, најголемиот дел од згаснатите претпријатија (30.8 %) се во секторот Трговија на големо и мало; поправка на моторни возила и мотоцикли, а според правната форма најголем дел од згаснатите претпријатијата (75.5 %) се категоризирани во групата Друштва со ограничена одговорност и акционерски друштва.

Згаснати претпријатија во 2019 година, дефинитивни податоци

Од вкупниот број активни претпријатија, во 2019 година згаснале 8.4 %, односно 5 544.

Гледано по сектори на дејност, најголемиот дел од згаснатите претпријатија (35.5 %) се во секторот Трговија на големо и мало; поправка на моторни возила и мотоцикли, а според правната форма дури 76.6 % се категоризирани во групата Друштва со ограничена одговорност и акционерски друштва.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика