Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              

Соопштението е од областа: Цени

Индекси на цените на мало и на трошоците на животот, декември 2013

четврток, 02 јануари 2014


Известување за корисниците

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на мало во декември 2013 година,
во однос на претходниот месец, изнесува 100.4, а индексот на трошоците на животот 100.3.
Во 2013 година, во однос на 2012 година, индексот на цените на мало бележи пораст од 1.3%, а индексот на
трошоците на животот бележи пораст од 2.8%.

Движењето на индексот на цените на мало во 2013 година беше различно по одделни групи на производи.
Пораст на индексите е забележан во групите: Земјоделски производи за 6.4%, Индустриско-прехранбени
производи и Пијалаци за 2.7%, Непрехранбени индустриски производи за 0.8% и Услуги за 0.4%.
Движењето на индексот на трошоците на животот во 2013 година, исто така, беше различно по одделни групи
на потрошувачка.
Пораст на индексите е забележан во групите: Облека и обувки за 6.9%, Хигиена и здравје за 4.7%, Ресторани
и хотели за 3.9%, Исхрана за 3.6%, Тутун и пијалаци за 3.0%, Покуќнина за 1.5%, Огрев и осветление за 1.1%,
Култура и разонода за 0.9%, Останати услуги, неспомнати на друго место за 0.7% и Стан (станарина, вода и
услуги) за 0.6%.
Намалување на индексот е забележано во групата Сообраќајни средства и услуги за 0.8%.
Индексот на цените на мало во декември 2013 година, вo споредба со декември 2012 година, забележа пораст
од 0.7%, а индексот на трошоците на животот забележа пораст од 1.4%.

Индексот на цените на мало во декември 2013 година, во однос на претходниот месец, забележа пораст од
0.4%.
Како резултат на движењето на цените на мало, порастот на трошоците на животот од 0.3% во декември
2013 година, во однос на претходниот месец, е резултат на порастот на индексите кај зеленчукот за 7.6%,
преработките од млеко за 0.4%, свежото и киселото млеко за 0.3% и преработениот зеленчук за 0.2%.
Исто така, во декември, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај туристичките аранжмани
за 3.0%, течните горива и гасот за домаќинствата за 2.7%, нафтените деривати за 1.3%, производите за лична
хигиена за 0.5%, обувките за 0.3% и деловите за сообраќајни средства за 0.2%.
Намалување на индексот на трошоците на животот во декември 2013 година, во споредба со претходниот
месец, е забележано кај овошјето за 4.3%, алкохолните пијалаци за 0.7% и рибата за 0.5%.
Исто така, намалување на индексот на трошоците на животот е забележано и кај услугите за сместување за
5.7%, авионскиот превоз на патници за 5.4%, електричните апарати за домаќинството за 0.3% и пијалаците во
рестораните и хотелите за 0.2%.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 629 

е-пошта: gordana.lazarova@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика