Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари – мај 2018 година

среда, 04 јули 2018


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република
Македонија, во периодот јануари – мај 2018 година, изнесува 139 407 642 илјади денари и бележи пораст од 14.1 % во
однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – мај 2018 година,
изнесува 186 324 692 илјади денари, што е за 9.4 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.


Трговскиот дефицит, во периодот јануари – мај 2018 година, изнесува 46 917 050 илјади денари.


Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – мај 2018 година, изнесува 74.8 %.


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи
со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или
бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи го
и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел). Во увозот се
најмногу застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од
битуменозни минерали (освен сурови), плоснатоваланите производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани
или необложени и другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав.


Во периодот јануари – мај 2018 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Македонија
најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Бугарија.

Обем на размената, I-V 2018 Покриеност на увозот со извоз
325 732 333 илјади денари 74.8 %
5 293 352 илјади евра 74.8%
6 454 330 илјади САД долари 74.7%

Стоковна размена изразена во евра и САД долари


Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – мај
2018 година, изнесува 2 265 419 илјади евра и бележи пораст од 14.2 % во однос на истиот период од претходната
година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 3 027 932 илјади евра, што е за 9.5 % повеќе во
споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – мај 2018 година,
изнесува 762 513 илјади евра.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – мај 2018 година, изнесува
2 759 963 илјади САД долари и бележи пораст од 29.1 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста
на увeзената стока, во истиот период, изнесува 3 694 366 илјади САД долари, што е за 24.2 % повеќе во споредба
со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – мај 2018 година, изнесува
934 403 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика