Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари - декември 2016

петок, 03 февруари 2017


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од
Република Македонија, во периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 266 650 320 илјади денари и
бележи пораст од 6.8% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во
периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 376 130 328 илјади денари што е за 5.7% повеќе во споредба
со истиот период од претходната година.


Трговскиот дефицит, во периодот јануари-декември 2016 година, изнесува 109 480 008 илјади денари.


Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-декември 2016, изнесува 70.9%.


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи
со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони
или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина,
необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови),
другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната
енергија.


Во периодот јануари-декември 2016 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена,
Република Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Италија.

 

Обем на размената, I-XII 2016

Покриеност на увозот со извоз

642 780 648 илјади денари 70.9%
10 435 994 илјади евра 70.9%
11 544 649 илјади САД долари 70.8%

Стоковна размена изразена во евра и САД долари


Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-
декември 2016 година, изнесува 4 329 267 илјади евра, и бележи пораст од 6.9% во однос на истиот период од
претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 6 106 727 илјади евра што е за
5.7% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-
декември 2016 година, изнесува 1 777 461 илјади евра.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-декември 2016 година,
изнесува 4 787 199 илјади САД долари и бележи пораст од 6.6% во однос на истиот период од претходната
година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 6 757 450 илјади САД долари што е за
5.6% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-
декември 2016 година, изнесува 1 970 251 илјади САД долари.  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика