Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Обем на стоковната размена со странство, јануари 2016

петок, 04 март 2016


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на стоковната размена на Република
Македонија со странство, во јануари 2016 година, изнесува:


- 694 140 илјади САД долари и бележи пад од 8.6% во однос на истиот период минатата година;
- 638 325 илјади евра и бележи пад од 2.9% во однос на истиот период од минатата година.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во јануари 2016 година, изнесува 309 706 илјади САД долари и бележи пад од 7.9% во однос на истиот период од минатата година, а вкупната вредност на увeзената стока, во истиот период, изнесува 384 434 илјади САД долари, што е за 9.1% помалку во споредба со истиот период од минатата година.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во јануари 2016 година, изнесува 284 774 илјади евра, и
бележи пад од 2.4% во однос на истиот период од минатата година, а вкупната вредност на увeзената стока, во истиот период, изнесува 353 551 илјади евра, што е за 3.3% помалку во споредба со истиот период од минатата година.


Трговскиот дефицит, во јануари 2016 година, изнесува 74 727 илјади САД долари, што претставува намалување за 14.0% во однос на истиот период од минатата година. Изразено во евра, дефицитот изнесува 68 777 илјади евра, што претставува намалување за 6.7% во однос на истиот период од минатата година.


Покриеноста на увозот со извоз, во јануари 2016, изнесува 80.6%.


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот, производите од железо и челик (валани производи). Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), електричната енергија и другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 854

е-пошта:  suzana.srcokova@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика