Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари – октомври 2022 година

среда, 07 декември 2022


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – октомври 2022 година, изнесува 427 111 110 илјади денари и бележи пораст од 21.3 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – октомври 2022 година, изнесува 622 898 348 илјади денари, што е за 29.3 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари – октомври 2022 година, изнесува 195 787 238 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – октомври 2022 година, изнесува 68.6 %.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и други катализатори на носачи. Во увозот најмногу се застапени нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, електричната енергија и благородни метали во колоидна состојба; соединенија, органски или неоргански, од благородни метали, хемиски дефинирани или недефинирани; амалгами од благородни метали.

Во периодот јануари – октомври 2022 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Бугарија.

 Стоковна размена изразена во евра и САД долари

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – октомври 2022 година, изнесува 6 931 984 илјади евра и бележи пораст од 21.3 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 10 109 734 илјади евра, што е за 29.3 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – октомври 2022 година, изнесува 3 177 750 илјади евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – октомври 2022 година, изнесува 7 310 257 илјади САД долари и бележи пораст од 7.2 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 10 664 753 илјади САД долари, што е за 14.4 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – октомври 2022 година, изнесува 3 354 497 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика