Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари-јули 2021 година

вторник, 07 септември 2021


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари-јули 2021 година, изнесува 246 265 451 илјада денари и бележи пораст од 34.5 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануаријули 2021 година, изнесува 335 526 575 илјади денари, што е за 33.9 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јули 2021 година, изнесува 89 261 124 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-јули 2021 година, изнесува 73.4 %.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот е најголемо учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите за седишта од подгрупата 821.1  и фероникелот. Во увозот се најмногу застапени другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, керамичките производи за лабораториска, хемиска и индустриска употреба, платината и легурите на платина, необработени или во прав и нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови).

Во периодот јануари-јули 2021 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Кина.

Стоковна размена изразена во евра и САД долари

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануаријули 2021 година, изнесува 3 996 058 илјади евра и бележи пораст од 34.6 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 5 444 369 илјади евра, што е за 34.0 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јули 2021 година, изнесува 1 448 311 илјади евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари-јули 2021 година, изнесува 4 801 801 илјади САД долари и бележи пораст од 45.6 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува  6 541 093 илјади САД долари, што е за 45.0 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јули 2021 година, изнесува 1 739 291 илјада САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика