Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Население


Живородени деца, умрени лица и миграции според градски и селски подрачја, по региони, 2013

среда, 02 јули 2014


Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Македонија бројот на живородените деца
во градските подрачја изнесува 13 259 деца или 57.3% од вкупниот број на живородени деца, наспроти 9 879
живородени деца или 42.7% во селските подрачја. Најголемо учество во однос на вкупнот број раѓања по региони,
има Скопскиот со 34.8%, а најмало Источниот регион со 6.7%.
Просечната возраст на мајката при вкупниот број на раѓања во градските подрачја изнесува 29.0 години наспроти
27.4 години во селските подрачја. Просечната возраст кај првите раѓања во градските подрачја изнесува 27.6
години наспроти 25.3 години во селските подрачја. При првото раѓање за 2.3 години е помлада мајката од
селските подрачја.
Бројот на умрени лица во градските подрачја изнесува 11 539 лица или 60.1%, наспроти 7 669 умрени лица
или 39.9% во селските подрачја. Најголемо учество во однос на вкупнот број на умрени лица, по региони, има
Скопскиот со 27.4%, а најмало Североисточниот регион со 8.3%. Бројот на умрените доенчиња во градските
подрачја е 131 доенче, додека во селските подрачја изнесува 106 доенчиња.

Просечната возраст на умрените лица во градските подрачја изнесува 71.6 години наспроти 72.6 години во
селските, или поголема старост имаат лицата умрени во селските подрачја.
Учеството во природниот прираст кај населението од градските подрачја изнесува 43.8% наспроти 56.2% од
селските подрачја. Во три региони има појава на негативен природен прираст и тоа во: Пелагонискиот, Источниот
и Вардарскиот регион.
Податоците за внатрешните миграции во рамките на Република Македонија покажуваат дека, вообичаено,
поголем е бројот на преселби од село во град. Најголемо учество во вкупните миграции на ниво на регион од
село во град има Североисточниот регион со 44.3%. Карактеристично за Полошкиот регион се меѓуселските
преселби кои учествуваат со 66.2%. Скопскиот регион во континуитет покажува позитивно миграционо салдо,
како кај внатрешните така и кај надворешните миграции.
Салдото на надворешните миграции е најголемо во Скопскиот регион, 820 лица, а најмало во Југозападниот
регион - 256 лица и тоа претежно од градскиот дел.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 816; +389 2 3295 716

е-пошта:  danica.mitkovska@stat.gov.mk  bojkica.markovska@stat.gov.mk
  
© Државен завод за статистика