Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Цени


Индекси на цените на мало и на трошоците на животот, декември 2011

вторник, 03 јануари 2012


Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на мало во декември 2011 година,
во однос на претходниот месец, изнесува 100.0, а индексот на трошоците на животот 99.9.
Индексот на цените на мало во 2011 година, во однос на 2010 година, бележи пораст од 4.0%, додека индексот на трошоците на животот бележи пораст од 3.9%.
Движењето на индексот на цените на мало во 2011 година беше различно по одделни групи на производи.
Пораст на индексите е забележан во групите: Индустриско-прехранбени производи за 6.1%, Непрехранбени индустриски производи за 5.4%, Земјоделски производи за 5.0%, Услуги за 1.8% и Пијалаци за 0.7%.
Движењето на индексот на трошоците на животот во 2011 година, исто така, беше различно по одделни групи на потрошувачка. Пораст на индексите е забележан во групите: Исхрана за 6.4%, Стан (станарина, вода и услуги) за 5.6%, Огрев и осветление за 4.8%, Сообраќајни средства и услуги за 3.1%, Хигиена и здравје за 2.9%, Ресторани и хотели за 1.6%, Облека и обувки за 1.4%, Тутун и пијалаци за 0.9% и Покуќнина за 0.1%.
Намалување на индексот е забележано во групата Култура и разонода за 0,8% и Останати услуги, неспомнати на друго место за 0.1%.
Индексот на цените на мало во декември 2011 година, во споредба со декември 2010 година, забележа пораст од 3.1%, а индексот на трошоците на животот забележа пораст од 2.8%.
Индексот на цените на мало во декември 2011 година, во однос на претходниот месец, е на исто ниво. Минимален пораст на индексот е забележан во групата Непрехранбени индустриски производи за 0,1%.
Намалување на индексот на цените на мало е забележано во групите: Земјоделски производи за 1,4% и Пијалаци за 0,4%.
На ниво од претходниот месец останаа индексите на групите Индустриско-прехранбени производи и Услуги.
Како резултат на движењето на цените на мало, намалувањето на трошоците на животот од 0.1% во декември 2011 година, во однос на претходниот месец, е резултат на пониските индекси на овошјето за 9,2%,
мастите за 2,3%, алкохолните пијалаци за 0,3%, рибата за 0,2%, производите од жито, млечните производи и безалкохолните пијалаци за 0,1%.
Исто така, во декември, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кајуслугите за образование за 1,6%, средствата за хигиена за 1,0% и нафтените деривати за 0,5%.
Пораст на индексот на трошоците на животот во декември 2011 година, во споредба со претходниот месец,  е забележан кајзеленчукот за 1,9% и кајмесото и јајцата за 0,7%.
Исто така, пораст на индексот на трошоците на животот е забележан и кајтечните горива и гасот за домаќинствата за 1,9%, средствата за образование за 0,4%, обувките и исхраната во ресторани и хотели за
0,2%.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 629

е-пошта:  gordana.lazarova@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика