Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Население


Насилната смрт во Република Македонија, 2010 година

среда, 22 јуни 2011


Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Македонија бројот на умрените лица од насилна смрт е намален за 4.1% во однос на претходната година и изнесува 588 умрени лица. Умрените од насилна смрт во вкупниот морталитет учествуваат со 3.1%. Во структурата на умрените од насилна смрт според полот и во 2010 година, како и во претходните години, поголемо учество имаат машките лица, и тоа 71.8%.

Во вкупниот број случаи на насилна смрт, најголемо учество имаат “несреќните случаи” со 71.8%, “самоубиствата” со 20.7% и “убиствата” со 7.5%.

Во категоријата “несреќни случаи” на прво место се умрените лица од “други надворешни причини за случајна повреда” со учество од 26.5%. На второ место се умрените во “транспортни несреќи” со учество од 23.1% во однос на вкупно умрените од насилната смрт, додека на трето место се умрените лица од “други несреќи при сувоземен транспорт” со застапеност од 13.1% итн.

Во категоријата “самоубиства” на прво место се случаите кај кои смртта настапила поради “бесење, странгулација и суфокација” со учество од 11.2%, а кај категоријата “убиства” најголемо учество се случаите од “обид за нанесување телесна повреда на неозначен начин” со 2.6% во однос на вкупниот број случаи од насилна смрт.

  Преземи го соопштението во целост

  
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 816

е-пошта:  danica.mitkovska@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика