+A   |  -A
ïïï: 7083 | âââ: 111273
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Методолошки објаснувања

Методолошко објаснување за соопштението:


Просечна цена на 1m2 станбена површина


Дефиниции

Цената на 1м2 ја сочинуваат следните трошоци:
  • Трошоци за градежното земјиште (набавка на земјиште и евентуални трошоци за раселување на станарите од постоечките станбени згради доколку не е купено градежно земјиште);
  • Трошоци за градење (градењето на згради вклучува и рушење на постоечките станбени згради, чистење на градилиштето, земјани работи, подигање на зградата, подигање и покривање на кровната конструкција, инсталатерски и завршни градежни работи на зградите и становите);
  • Останати трошоци (обезбедување одобрение за градење, проектирање, премерување на земјиштето, стручен надзор и др.).Последно ажурирање: 08.02.2011

 
  

  Соопштенија
 
 
  Последно соопштение© Државен завод за статистика