Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              

Соопштението е од областа: Бруто-домашен производ

Бруто-домашен производ на Република Северна Македонија во 2022 година - претходни податоци

петок, 10 ноември 2023


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, добиени од годишните сметки на деловните
субјекти и други извори, бруто-домашниот производ во 2022 година изнесува 803 141 милион денари и во однос
на 2021 година е номинално зголемен за 10.1 %. Реалната стапка на раст на БДП во 2022, во однос на 2021 година,
изнесува 2.2 %.
Најголемо учество на додадената вредност со 19.2 % во структурата на БДП во 2022 година имаат секторите: (Е, Ж и З)
Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање; Објекти
за сместување и сервисни дејности со храна.
Финалната потрошувачка во 2022 година во структурата на БДП учествува со 84.9 %.
Учеството на извозот на стоки и на услуги во структурата на БДП во 2022 година изнесува 74.0 %.
Вредноста на инвестициите во основни средства во 2022 година изнесува 188 980 милиони денари.
Во техничката структура на инвестициите во основни средства, градежните работи учествуваат со 56.8 %, машините
и опремата со 33.1 %, а останатите инвестиции со 10.0 %.
  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика