Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Информатичко општество


Користење на информатичко - комуникациски технологии во деловните субјекти, 2012

вторник, 02 октомври 2012


Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2012 година, широкопојасен пристап на
интернет (преку фиксна или мобилна конекција) имале 87.3% од деловните субјекти со десет или повеќе
вработени. Пристап на интернет преку мобилна конекција (широкопојасна или друг вид на мобилна конекција)
имале 32.6% од деловните субјекти.


Приближно една четвртина (25.5%) од деловните субјекти на своите вработени, за деловна употреба, им
обезбедиле преносливи уреди со кои се овозможува мобилна конекција на интернет, а 36% за своите вработени
обезбедиле далечински пристап до системот на е-пошта, документите или апликациите на претпријатието.


Во јануари 2012 година, 33.3% од вработените во деловните субјекти со 10 или повеќе вработени при вршењето
на работните задачи користеле компјутер најмалку еднаш неделно, 27.6% од вработените, најмалку еднаш
неделно користеле компјутер со пристап на интернет.


Преносливи уреди (пр., notebook, laptop, smartphone, PDA phone) кои овозможуваат мобилен пристап на
интернет за деловна употреба користеле 5.3% од вработените.

Во јануари 2012 година, 17.3% од деловните субјекти (10+) имале вработено лица со специјалистички вештини за
ИКТ/ИТ. Најголем процент на вработување на специјалисти за ИКТ/ИТ се забележува кај големите претпријатија
со 250 или повеќе вработени (62%).


Во текот на јануари 2012 година, 32.7% од деловните субјекти (10+) испраќале или примале електронски
податоци во формат кој овозможува нивна автоматска обработка (пр., EDI, EDIFACT, XML), а 47% имале
електронска и автоматска размена на информации во рамките на деловниот субјект.


Во 2011 година, 84% од деловните субјекти со пристап на интернет, употребиле интернет за интеракција со
органите на јавната власт, било за добивање информации, добивање формулари, за електронско враќање на
пополнети формулари преку веб-страниците на јавната власт, или за административни процедури целосно
електронски реализирани. Во 2011 година, околу 28% од деловните субјекти со пристап на интернет понудиле
стоки или услуги во електронски системи за јавни набавки во земјава.


Во текот на 2011 година, 8.9% од деловните субјекти со 10 или повеќе вработени, имале е-трговија, односно
купувале или продавале стоки или услуги преку компјутерски мрежи (преку веб или EDI), веб-продажба
реализирале 5.3%, а веб-купувања вршеле 4.8% од деловните субјекти.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 856

е-пошта:  lidija.todorovska@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика