+A   |  -A
ппп: 4902 | ввв: 193983
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Туризам и угостителство

Туризам, јуни 2018 година

понеделник, 13 август 2018


Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во јуни 2018 година изнесува 102 327, а бројот
на ноќевањата изнесува 243 175.
Бројот на туристите во јуни 2018 година, во однос на јуни 2017 година, е зголемен за 20.7 %, а бројот на ноќевањата е
зголемен за 23.4 %.
Бројот на домашните туристи во јуни 2018 година, во однос на јуни 2017 година, е зголемен за 15.9 %, а бројот на
странските туристи е зголемен за 22.4 %.
Бројот на ноќевањата на домашните туристи во јуни 2018 година, во однос на јуни 2017 година, е зголемен за 11.4 %, а
бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 29.5 %.
Во периодот јануари - јуни 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен
за 16.4 % и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 9.3 %, а кај странските има зголемување за 19.8 %.
Во периодот јануари - јуни 2018 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е
зголемен за 16.0 % и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 6.6 %, а кај странските има зголемување за 21.9 %.

 

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика