+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Енергија

Обновлива енергија по месеци, 2012 - претходни податоци -

петок, 15 ноември 2013


Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2012 година, од обновливата енергија Република
Македонија произведува: дрво (огревно дрво, дрвени отпадоци и друг растителен отпад), геотермална
топлина, хидроелектрична енергија, соларна енергија и биодизел.
Во 2012 година, бруто-примарното производство на обновлива енергија опфаќа: дрво (огревно дрво, дрвени
отпадоци и друг растителен отпад) со 652 342 m3, геотермална топлина со 3 097 301 m3, хидроелектрична
енергија со 1 040 767 MWh, соларна енергија со 2 836 MWh и биодизел со 884 тони.
Најголеми потрошувачи на дрво во 2012 година (огревно дрво, дрвени отпадоци и друг растителен отпад) се
домаќинствата со 90.0%, а на останатите сектори отпаѓаат 10.0% од финалната енергетска потрошувачка (на
дрвото).
Најголем потрошувач на геотермална топлина во 2012 година е земјоделството со 81.9%, а на останатите
сектори отпаѓаат 18.1% од финалната енергетска потрошувачка (на геотермалната топлина).
Загубите на геотермална вода изнесуваат 10.7% од бруто-примарното производство.
  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 662 

е-пошта: gjurgica.milosevska@stat.gov.mk  stojna.maneva@stat.gov.mk

  
© Државен завод за статистика