+A   |  -A
ппп: 634 | ввв: 198549
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Деловни тенденции

Деловни тенденции во преработувачката индустрија, октомври 2017

среда, 15 ноември 2017


Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката
индустрија во октомври 2017 година е за 0.1 процентен поен повисок во однос на претходниот месец, а во
однос на октомври 2016 година е зголемен за 1.5 процентeн поени.

Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во октомври 2017, во однос на септември 2017
година, е поповолна, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни во
однос на претходниот месец, а залихите на готовите производи сe зголемени во однос на септември 2017
година.

Оценката за економската состојба на деловните субјекти во октомври 2017 година е поповолна во однос на
претходниот месец, а поповолна и во однос на октомври 2016 година. Се очекува бројот на вработените да
расте.

Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во октомври 2017 година изнесува 66.1%
од нормалното искористување.

Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на прозводството имаат следните фактори: недостигот на
квалификувана работна сила со 20.7%, недоволната странска побарувачка со 20.4%, недоволната домашна
побарувачка со 17.9% и неизвесното економско опкружување со 11.3%.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика