+A   |  -A
ппп: 2012 | ввв: 244921
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Сточарство

Број на добиток и живина, 2016 година

петок, 31 март 2017


Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година, во споредба со 2015, вкупниот број
на говеда е зголемен за 0.5%. Бројот на говедата кај индивидуалните земјоделски стопанства е зголемен за
1.3%, додека бројот на говедата кај деловните субјекти (земјоделските претпријатија и земјоделските задруги)
е намален за 21.8%.
Бројот на свињите кај деловните субјекти во 2016 година, во споредба со 2015 година, е зголемен за 2.5%,
додека кај индивидуалните земјоделски стопанства е зголемен за 4.3%.
Намалување на бројот на овците е забележано во двата сектора, кај индивидуалните земјоделски стопанства
за 0.7%, а кај деловните субјекти бројот на овци е намален за 16.2%.
Во истиот период, бројот на козите кај индивидуалните земјоделски стопанства е зголемен за 15.6%, а кај
деловните субјекти е зголемен за 8.8%.
Бројот на живината во 2016 година, во споредба со 2015 година, е зголемен за 5.9%.
  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика