+A   |  -A
ппп: 17125 | ввв: 674910
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Цени

Откуп и продажба на земјоделски производи, второ тримесечје од 2018 година

среда, 15 август 2018


Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2018 година, откупот и продажбата на
земјоделски производи се намалени за 4.4% во однос на истиот период од претходната година.
Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 14.0%, а кај продажбата
на земјоделски производи од сопствено производство е забележано намалување за 16.5%.
Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: индустриските растенија, овошјето,
добитокот, живината и јајцата и млекото, а намалување е забележано кај: житата, градинарските растенија, фуражните растенија,
алкохолните пијалаци, млечните производи и рибата.
Месечната дистрибуција на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи покажува намалување во април и
мај, додека во јуни е забележано зголемување на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи.
  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика