+A   |  -A
ппп: 2020 | ввв: 244986
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Економски сметки во земјоделството

Економски сметки во земјоделството, 2015 година

среда, 29 март 2017


Според податоците на Државниот завод за статистика, бруто-додадената вредност во земјоделството во 2015
година изнесува 51860 милиони денари и во однос на 2014 година бележи номинален раст од 2.5%. Раст е
забележан и кај земјоделската "деловна гранка" од 1.8% во однос на 2014 година.


Растителното производство во 2015 година (кое во вкупното производство учествува со 69.4%) бележи раст
од 1.7% во однос на 2014 година. Вредноста на добиточното производство (кое во вкупното производство
учествува со 21.5%) порасна за 2.6% во однос на 2014 година.


Меѓуфазната потрошувачка, во 2015 година, бележи пораст од 0.8% во однос на 2014 година.


Номиналниот и реалниот доход во земјоделството од производните фактори, по работна единица, во 2015
година бележат пад и тоа: 2.6% кај номиналниот и 3.3% кај реалниот доход од производните фактори.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика