+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Бруто-домашен производ

Бруто-домашен производ, трето тримесечје од 2018 година

четврток, 06 декември 2018


Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ
(БДП) за третото тримесечје од 2018 година е 3.0 %.
Во третото тримесечје од 2018 година, најголем пораст е забележан во секторите: Њ, О и П - Уметност, забава и
рекреација; Други услужни дејности; Дејности на домаќинствата како работодавачи; дејности на домаќинствата кои
произведуваат разновидна стока и вршат различни услуги за сопствени потреби од 17.0 %; Е, Ж и З - Трговија на големо
и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање; Објекти за сместување и
сервисни дејности со храна од 9.4 %; и К и Л - Стручни, научни и технички дејности; Административни и помошни
услужни дејности од 7.7 %.
Финалната потрошувачка на домаќинствата вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата,
во третото тримесечје од 2018 година, номинално расте за 5.0 %, а нејзиното учество во структурата на брутодомашниот
производ изнесува 62.5 %.
Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 16.4 %, а увозот на стоки и на услуги забележа
зголемување во номинален износ од 12.6 %.
  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика