+A   |  -A
ппп: 1808 | ввв: 100657
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Образование и наука

Запишани студенти на високите стручни школи и факултетите во Република Македонија во академската 2016/2017 година (прв циклус на студии)

вторник, 04 јули 2017


Според податоците на Државниот завод за статистика, добиени врз основа на пристигнатите извештаи, во
Република Македонија, во академската 2016/2017 година се запишани вкупно 58 083 студенти што претставува
намалување за 3% во однос на академската 2015/2016 година.
Бројот на запишани студенти - жени изнесува 32 297 или 55.6%.
Најголем број на студенти (86.6%) се запишани на државните високообразовни установи, додека 13% се
запишани на приватните високообразовни установи.
Во прва година на студии, во академската 2016/2017 година, се запишани 16 710 студенти или 28.8% (тука се
опфатени и студентите кои по втор, трет и повеќе пати запишуваат прва година).
  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика