+A   |  -A
ппп: 639 | ввв: 141037
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Образование и наука

Доктори на науки, 2016

четврток, 23 март 2017


Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година, звањето доктор на науки го стекнале 197
лица што претставува намалување за 19.9% во споредба со 2015 година.
Најголем број од лицата докторирале во областа на општествените науки, 36.5%, потоа на медицинските
науки, 19.3%, следат хуманистичките науки со 18.3%, а останатите лица докторирале во областа на техничко -
технолошките науки, природно - математичките науки и биотехничките науки.
Бројот на жените кои одбраниле докторска дисертација во текот на 2016 година изнесува 111 кандидати што
претставува 56.3% од вкупниот број на лица кои докторирале во 2016 година.
Од вкупниот број докторирани лица, најголем процент, 32.5%, својата професија ја вршат во образовната
дејност.
  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика