+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Животна средина

Даноци поврзани со животната средина, 2016 година - претходни податоци -

четврток, 27 септември 2018


Во 2016 година, во Република Македонија биле платени даноци поврзани со животната средина во износ од 11 175.7 милиони денари, што е за 9.0 % повеќе отколку во 2015 година. Во 2016 година, најголемо учество во даноците поврзани со животната средина имаат даноците за енергенти со 64.5 %, по што следат даноците за транспорт со 34.6 % и даноците за загадување и даноците за природни ресурси поврзани со искористувањето на природните ресурси (вода, шуми, дива флора и фауна) со 0.9 %.

Во 2016 година, даноците составувале околу 1.9 % од бруто-домашниот производ, што е за 0.1 % повеќе отколку во 2015 година.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика