+A   |  -A
ппп: 622 | ввв: 194710
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Животен стандард

Лаекен индикатори за сиромаштијата во 2016 година
-претходни податоци-


петок, 27 октомври 2017


Државниот завод за статистика, врз основа на податоците од Анкетата за приходи и услови за живеење, која се
спроведува во согласност со препораките на Европската Унија, во 2017 година ги пресмета Лаекен индикаторите
за сиромаштија за 2016 година. Основа на пресметките на сиромаштијата се приходите, а прагот на сиромаштија
е дефиниран на 60% од медијалниот еквивалентен приход.


Според податоците, во 2016 година, стапката на сиромашни лица во Република Македонија изнесуваше
21.8%.


Анализирано по типови домаќинства, стапката на сиромаштија на домаќинствата составени од двајца
возрасни со две издржувани деца во 2016 година е 21.2%. Според најфреквентниот статус на економска
активност, стапкатата на сиромашни вработени лица е 9.0%, додека стапката на сиромашни пензионери е 7.1%.
Коефициентот „Gini“ (мерка за нееднаквоста во распределбата на приходите) изнесува 33.6%.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика