+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Индустрија

Индекси на прометот во индустријата, јули 2020 година

вторник, 15 септември 2020


Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во јули 2020 година, во однос на јули 2019 година, изнесува 92.5.

Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во јули 2020 година, во однос на јули 2019 година, бележи пораст кај Tрајни производи за широка потрошувачка за 0.8 %, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 6.8 %, Капитални производи за 10.9 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 4.7 %.

Индексот на прометот во индустријата, вкупно, во јули 2020 година, во однос на јуни 2020 година, изнесува 101.7, додека во периодот јануари-јули 2020 година, во однос на периодот јануари-јули 2019 година, изнесува 84.0.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата на домашниот пазар, во јули 2020 година, во однос на јули 2019 година, изнесува 97.8.

Според главните индустриски групи, прометот во индустријата на домашниот пазар во јули 2020 година, во однос на јули 2019 година, бележи пораст кај Tрајни производи за широка потрошувачка за 1.6 %, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 3.3 %, Капитални производи за 16.7 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0.3 %.

Индексот на прометот во индустријата на домашниот пазар, во јули 2020 година, во однос на јуни 2020 година, изнесува 109.1, додека во периодот јануари-јули 2020 година, во однос на периодот јануари-јули 2019 година, изнесува 96.9.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата на странските пазари, во јули 2020 година, во однос на јули 2019 година, изнесува 92.0.

Според главните индустриски групи, прометот во индустријата на странските пазари во јули 2020 година, во однос на јули 2019 година, бележи пораст кај Tрајни производи за широка потрошувачка за 18.9 %, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 5.5 %, Капитални производи за 10.1 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 7.7 %.

Индексот на прометот во индустријата на странските пазари, во јули 2020 година, во однос на јуни 2020 година, изнесува 99.7, додека во периодот јануари-јули 2020 година, во однос на периодот јануари-јули 2019 година, изнесува 80.5.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: + 389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика