+A   |  -A
ппп: 1983 | ввв: 220419
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Цени

Индекси на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување, прво тримесечје од 2018 година

четврток, 31 мај 2018


Индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се наменети за
преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на
процесот на изградба на нови објекти за индивидуално домување. Главни корисници на податоците за индексите
на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се градежните претпријатија, кои
се повикуваат на движењето на трошоците во градежништвото во калкулациите при склучувањето на градежните
договори.


Во првото тримесечје од 2018 година, во споредба со четвртото тримесечје од 2017 година, трошоците во
градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се повисоки за 1.0 %, трошоците за материјали се
повисоки за 2.0 %, а трошоците за вработените се пониски за 1.6 %.


Во првото тримесечје од 2018 година, во споредба со првото тримесечје од 2017 година, трошоците во градежништвото
за нови објекти за индивидуално домување се повисоки за 5.2 %, трошоците за материјали се повисоки за 3.6 %, а
трошоците за вработените се повисоки за 10.0 %.

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика