+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              


Соопштението е од областа: Бруто-домашен производ


Бруто-домашен производ, трето тримесечје од 2017 година

четврток, 07 декември 2017


Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот
производ (БДП) за третото тримесечје од 2017 година е 0.2%.


Во третото тримесечје од 2017 година, најголем пораст е забележан во секторите: Е, Ж и З - Трговија на големо
и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање; Објекти за сместување
и сервисни дејности со храна од 9.8%; А - Земјоделство, шумарство и рибарство од 3.8% и Ј - Дејности во врска
со недвижен имот од 0.9%.


Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на
домаќинствата, во третото тримесечје од 2017 година номинално расте за 5.0%, а нејзиното учество во
структурата на бруто-домашниот производ изнесува 65.5%.


Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 9.8%, а увозот на стоки и на услуги
забележа зголемување во номинален износ од 5.0%.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
    Соопштенија
 
 
  Сите соопштенија


 Метаподатоци


   МАКСтат База


© Државен завод за статистика