+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Публикации Публикација


Одржлив развој, 2017

 


Спроведувањето на мерките и активностите за одржлив развој како единствен мост помеѓу минатото, сегашноста и иднината и како концепт за кој се определила Република Македонија, преку збогатен и ажуриран збир на расположливи статистички индикатори, е прикажано во најновото издание на публикацијата на Државниот завод за статистика, „Одржлив развој“.

Индикаторите што ги одразуваат трендовите во социоекономскиот развој, одржливиот модел на потрошувачката и производството, социјалната вклученост, демографските промени, јавното здравство, климатските промени и енергијата, природните ресурси, одржливиот транспорт, како и трендовите во глобалното партнерство и доброто управување се дефинирани во согласност со Европската стратегија за одржлив развој и се пресметани според методологија усогласена со онаа на Европската унија. Токму затоа, тие се споредливи со индикаторите за одржлив развој во европските држави и пошироко и се добра платформа за следење на приоритетите во националната политика за одржлив развој.

Државниот завод за статистика во оваа публикација дава свој придонес во подготовките за одговор на предизвиците за одржлив развој во Република Македонија и останува и понатаму отворен за сите предлози, сугестии и конструктивни забелешки на корисниците коишто се во насока на подобрување и унапредување на неговата работа.


           
Датум на издавање: 11.07.2017
PDF:   Преземи ја публикацијата 5.57 MB
     
  Податоците во објавенaтa публикација се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот
Број на страници: 193
ISBN: 978-608-227-269-6
ISSN:
Јазик: македонски и англиски

 
                                    


Цена во печатена форма:


 

 

 


  Публикации
   
 
  Сите публикации
  
 
© Државен завод за статистика